Έχω την αίσθηση ότι τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός τουρισμός κουβαλά στις πλάτες του ένα βαρύ φορτίο. Και αυτό δεν είναι άλλο από το βάρος των προσδοκιών που όλοι έχουν εναποθέσει πάνω του ως πυλώνα ανάκαμψης της οικονομίας μας.
Μπορεί λοιπόν να τα καταφέρει; Μπορούμε να τα καταφέρουμε;
Γνώμη μου είναι πως ναι. Με τρεις προϋποθέσεις: Να υπάρξει Συνέπεια, Συνεχεία, Συντονισμός.
Η Συνέπεια από την πλευρά της Πολιτείας έχει να κάνει – ειδικά σε αυτή τη συγκυρία – με τις απαραίτητες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Για τη μείωση των φορολογικών βαρών, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση που αποδεδειγμένα «στραγγαλίζει» τις επιχειρήσεις και αυξάνει την ανεργία. Επίσης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για κάθε μία από τις ειδικές μορφές Τουρισμού. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ζήτησα από τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει στη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τον ιαματικό τουρισμό, ώστε να αξιοποιήσουμε τα 23 εκατ. ασφαλισμένων που μετακινούνται να την Ευρώπη για σχετικές θεραπείες.
Έχουμε επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για ένα νέο χωροταξικό για τον τουρισμό προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες που θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα αλλά και θα σέβεται το περιβάλλον αλλά και την αίσθηση του μέτρου της κάθε τοπικής ταυτότητας. Το περιμένουμε.
Από την πλευρά της τουριστικής αγοράς, η Συνέπεια έχει να κάνει με τη διασφάλιση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών που προσφέρει η χώρα μας. Ασφαλώς είναι απαραίτητος ο έλεγχος και η εποπτεία της αγοράς. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι τίποτε και κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει την καλή μαρτυρία που μεταφέρει για τη χώρα μας ένας υπεύθυνος επαγγελματίας.
Καλός επαγγελματίας, βέβαια, είναι ο εκπαιδευμένος επαγγελματίας. Και φοβάμαι ότι η υποβάθμιση των Τμημάτων Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων των ΤΕΙ σε απλές κατευθύνσεις κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην παραγωγή και εξειδικευμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Συνέπεια σημαίνει επίσης εκπλήρωση και του στόχου για αύξηση των θέσεων εργασίας. Χαιρετίζουμε θερμά την προσπάθεια του ΣΕΤΕ και του Υπουργείου για το πρόγραμμα εισόδου στην αγορά εργασίας νέων ανθρώπων. Απαιτούνται όμως πολύ περισσότερα. Κυρίως η κατάρριψη του μύθου που κυριαρχεί ανάμεσα σε αρκετούς επιχειρηματίες ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους αρκεί για να μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς.
Έρχομαι για λίγο στην Συνεχεία που απαιτείται στον ελληνικό τουρισμό. Είχαμε πρόσφατα το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Κίνα. Ευπρόσδεκτο. Πρέπει ωστόσο να μην είμαστε βιαστικοί. Είναι θεμιτός ο στόχος να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες από την Κίνα. Σήμερα έχουμε 10.000 Κινέζους τουρίστες στην Ελλάδα. Και στοχεύουμε, σύμφωνα με μελέτες, στο 1% των περίπου 85 εκατ. Κινέζων που βγαίνουν εκτός Κίνας.
Πώς θα πάμε από τις 10.000 στις 850.000;
Όταν δεν υπάρχει απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση της Κίνας με την Ελλάδα;
Πως σκοπεύουμε να αναπτύξουμε την αγορά παραθεριστικής κατοικίας όταν ακόμη δε διευκολύνουμε την έκδοση «πολλαπλής βίζας»;
Όταν σκοπεύουμε να καταργήσουμε με αυτό, το ένα γραφείο του ΕΟΤ στο Πεκίνο;
Η Συνέχεια αφορά επίσης το άλλο μεγάλο στοίχημα, την αναδιάρθρωση των δομών του Υπουργείου και του ΕΟΤ. Αν δεν το γνωρίζετε, από το 1914 έως σήμερα οι υπηρεσίες τουρισμού έχουν στεγαστεί σε διαφορετικό Υπουργείο και με διαφορετική νομική μορφή ούτε μια, ούτε δυο αλλά 24 φορές. Δεν βοηθά αυτό τον ελληνικό τουρισμό…
Λέμε ναι σε ένα ισχυρό Υπουργείο με επιτελικό, εποπτικό και συντονιστικό ρόλο στην τουριστική πολιτική. Λέμε επίσης ναι σε έναν αποτελεσματικό ΕΟΤ που θα υλοποιεί αυτή την πολιτική.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες πιστεύω θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε την δική μας πρόταση για την διοικητική αναδιάρθρωση του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, με έναν και μόνο στόχο: Οι δυο αυτοί φορείς να υπηρετήσουν χωρίς αλληλεπικαλύψεις τον ελληνικό τουρισμό.
Τέλος, έχω την εντύπωση ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να λύσουμε τα χρόνια προβλήματα του ελληνικού τουρισμού χωρίς τον απαραίτητο Συντονισμό. Συντονισμό ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία σε υπηρεσιακό επίπεδο, συντονισμό ανάμεσα στην Πολιτεία και τους Φορείς.
Είναι πολύ πιθανό σε λίγα χρόνια από σήμερα να μιλάμε για ένα success story του ελληνικού τουρισμού. Όχι όμως από τώρα. Όλα δείχνουν ότι το 2013 με τους 17 εκ. αναμενόμενους επισκέπτες θα είναι μια καλή χρονιά. Όχι όμως για όλους.
Ο τουρισμός στην πολύπαθη Αθήνα υστερεί πολύ. Απαιτείται άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης της εικόνας της και των υποδομών της.
Ο εσωτερικός τουρισμός έχει δεχθει ένα ισχυρό πλήγμα. Από τα 12 εκατ. εισιτήρια της ακτοπλοΐας, το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά τους Έλληνες, για τους οποίους το εισιτήριο είναι ήδη πολύ ακριβό.
Κυρία Υπουργέ, ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα ανακοινώσετε το πρόγραμμα του ΕΟΤ για τον κοινωνικό τουρισμό, τη μόνη ελπίδα πολλών οικογενειών να πάνε φέτος διακοπές.
Όσο πιο γρήγορα, μεθοδικά, με τόλμη και αποφασιστικότητα το επιχειρήσουμε, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη, για τους εργαζομένους, για τις επιχειρήσεις για την χώρα.