Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: «Κύρωση Σύμβασης Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών»
Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (επίσης γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) είναι το πρώτο ευρωπαϊκό, νομικά δεσμευτικό, μέσο για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου με στόχο την προστασία των γυναικών από όλες τις μορφές βίας. Η Σύμβαση άνοιξε προς υπογραφή στην Κωνσταντινούπολη, στις 11 Μαΐου 2011, και η Ελλάδα είναι ένα από τα πρώτα 13 κράτη που υπέγραψαν τη Σύμβαση. Σημειώνεται ότι τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης ενθαρρύνονται επίσης να εφαρμόσουν το προστατευτικό της πλαίσιο και στα παιδιά, τους άνδρες και τους ηλικιωμένους ανθρώπους που εκτίθενται σε ενδοοικογενειακή βία.
Η Σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ όταν επικυρωθεί από 10 χώρες, 8 εκ των οποίων πρέπει να είναι κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επί του παρόντος, έχει υπογραφεί από 31 κράτη και επικυρωθεί από 8 (εκ των οποίων μόνο 3 είναι κράτη μέλη της Ε.Ε.). Η χώρα μας δεν έχει κυρώσει τη Σύμβαση, παρά τις εκκλήσεις των γυναικείων και ΜΚΟ οργανώσεων.
Δεδομένου ότι η εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης θα θέσει τις βάσεις για μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας εις βάρος των γυναικών η οποία ειδικά σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας και διάρρηξης του κοινωνικού ιστού εμφανίζει τάσεις επιδείνωσης,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Εάν και πότε προτίθεται να προωθήσει προς κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας,
- Ποιες δράσεις αναπτύσσει το Υπουργείο σχετικά με την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στα επίπεδα της πρόληψης, της προστασίας, της μέριμνας και της συνεργασίας με τις συναρμόδιες εθνικές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς και τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών.