Στην Ημερίδα που στόχο είχε την ενίσχυση του εσωκομματικού διαλόγου για το παραπάνω θέμα, συμμετείχαν: Η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, βουλευτές, ευρωβουλευτές, Γραμματείς Τομέων Πολιτικής και Υπεύθυνοι Επτροπών Πολιτικής ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωποι από την ΚΕΔΚΕ, την ΕΝΑΕ, το ΙΣΤΑΜΕ, το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ, το ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΗΣ, τη Νεολαία, Νομάρχες και Δήμαρχοι, εκπρόσωποι ΜΚΟ και Εθελοντικών Οργανώσεων, Υπεύθυνοι Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού των Περιφερειακών και Νομαρχιακών Επιτροπών, τα μέλη του Τομέα, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ.
Την έναρξη των εργασιών έκανε η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, στην ομιλία της ανέφερε ότι ο Τομέας Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού αποτελεί καινοτομία για το Κίνημα, με την έννοια της δημιουργίας επαφής του κόμματος με τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ σαν «Κίνημα Εθελοντών», δεδομένου ότι τα μέλη του προσφέρουν εθελοντικά στο κόμμα αλλά και στο διεθνές Σοσιαλιστικό Κίνημα, έχοντας την κοινωνική αλληλεγγύη ως βασικό οδηγό δράσης. Η Γραμματέας αφού αναφέρθηκε σε ένα γενικότερο πολιτικό απολογισμό, τόνισε χαρακτηριστικά ότι την ώρα που η Ν.Δ. αποψιλώνει την Αυτοδιοίκηση και το «Νόμο Καποδίστρια», το ΠΑΣΟΚ ετομάζει πρόταση για ένα νέο μεγάλο άλμα στην Αυτοδιοικητκή Αποκέντρωση και την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Επίσης αναφέρθηκε στην δρομολόγηση 15 Περιφερειακών Συνδιασκέψεων, προκειμένου να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος για την Αυτοδιοικητική Αποκέντρωση, ανέδειξε την αλλαγή του πολιτικού κλίματος και την συσπείρωση του κόσμου του ΠΑΣΟΚ, και τόνισε την ανάγκη διασύνδεσης όλων των Τομέων με τις Περιφέρειες σε όλη τη διάρκεια της προγραμματικής δουλειάς.
Στη συνέχεια ο Γραμματέας του Τομέα Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού κ. Μάκης Ασημακόπουλος έκανε ένα σύντομο απολογισμό της δράσης του Τομέα κατά την διάρκεια των 9 μηνών από την σύστασή του μέχρι σήμερα, κάνοντας ειδική μνεία στον «Δεκέμβρη Μήνα Αλληλεγγύης» και έδωσε το λόγο στην υπεύθυνη του Τομέα στο Πολιτικό Συμβούλιο Άντζελα Γκερέκου, η οποία έκανε μία αναλυτική τοποθέτηση στο θέμα της Ημερίδας.
Κεντρικός άξονας της ομιλίας της Αντζελας Γκερέκου ήταν το θέμα των σχέσεων που οφείλει να αναπτύξει το ΠΑΣΟΚ με το χώρο του εθελοντικού κινήματος και των ΜΚΟ. «Ο χώρος αυτός, συγκροτεί τον Τρίτο Πόλο Διακυβέρνησης» – ανέφερε η Α. Γκερέκου – «με το κράτος και την Αγορά να αποτελούν τους άλλους δύο πόλους. Οι αποστάσεις του τρίτου πόλου τόσο από το κράτος όσο και από την αγορά, οφείλουν πάντοτε να τηρούνται με σεβασμό». Η Α. Γκερέκου επισήμανε ότι «ο χώρος της οργανωμένης εθελοντικής προσφοράς είναι ίσως το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί
αλιείας κομματικών ψηφοφόρων. Το κόμμα οφείλει να αντιμετωπίζει ως ισότιμους κοινωνικούς εταίρους τις οργανώσεις εθελοντικής δράσης. Ενισχύοντας το δικό τους έργο, αυξάνονται οι πιθανότητες να επιτύχουμε τη λύση του προβλήματος στο οποίο στοχεύουν και η λύση αυτή θα αποτελεί όφελος για όλες τις πλευρές και εντέλει, θα αποτελεί όφελος για την κοινωνία μας». Κλείνοντας την εισήγησή της η Α. Γκερέκου, τόνισε πως «όταν η Εθελοντική Δράση αναπτύσσεται με τη συμπαράσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολλαπλασιάζει στην ουσία την αποτελεσματικότητα της, δεδομένου ότι μπορεί να επικεντρώνεται σε θέματα και προβλήματα για τα οποία υπάρχει πληρέστερη ενημέρωση και κατ' επέκταση καλύτερο αποτέλεσμα».
Στη συνέχεια το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, η Υπερνομάρχης Φώφη Γενηματά τοποθετήθηκε στο θέμα της ημερίδας. Η Φ. Γενηματά, στην ομιλία της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εθελοντική δράση εκτός από μία προσωπική επιλογή και στάση ζωής, μπορεί να είναι το όχημα που θα οδηγήσει τη Νέα Γενιά να «ξανα-ανακαλύψει» την πολιτική. Τόνισε ότι η επερχόμενη μάχη των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών δεν είναι μία απλή εκλογική αναμέτρηση αλλά μία πραγματική πολιτική μάχη με θέμα την Ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης Μανώλης Όθωνας, αναφέρθηκε στην διαφορά της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ από την ΝΔ, τόσο στα θέματα Αυτοδιοίκησης όσο και στα θέματα Εθελοντισμού αλλά και αναγνώρισης του ρόλου του Ενεργού Πολίτη. «Εμείς» - τόνισε – «πιστεύουμε ότι αυτός ο ρόλος πρέπει να ενισχυθεί». Στο νέο αυτοδιοικητικό πρότυπο του ΠΑΣΟΚ για συμμετοχική τοπική διακυβέρνηση, ο Εθελοντισμός είναι το ιδεολογικό πρόσημο της πολιτικής μας πρότασης για την Ανάπτυξη. «Στο DNA της Αυτοδιοίκησης, ο Εθελοντισμός αποτελεί γενετήσια εγγραφή» είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Όθωνας.
Ακολούθησε η ομιλία του Υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού Αποκέντρωσης Βασίλη Βαλασόπουλου. Ο Β. Βαλασόπουλος ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξει ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός στην Αυτοδιοίκηση σε σχέση με τον Εθελοντισμό. Ανέφερε ότι οι σχέσεις Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εθελοντισμού, θα ξεκαθαρίσουν όταν ξεκαθαρίσουν και οι αρμοδιότητες. Μίλησε επίσης, για την ανάγκη μεταφοράς οικονομικής εξουσίας, γεγονός που απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση καθώς και την ανάγκη αναγκαστικής συνένωσης («Καποδίστριας 2») και φορολογικής αποκέντρωσης. Ανάδειξε επίσης, την ανάγκη ενός Σχεδίου Νόμου για τον Εθελοντισμό, και ενός Μητρώου για τις Εθελοντικές Οργανώσεις καθώς και τη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησής τους. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να οροθετηθεί και η σχέση του Κόμματος με τις ΜΚΟ.
Ακολούθησε μια σειρά από ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις :
Του υπεύθυνου του Τομέα για τη Συμμετοχική Δημοκρατική Διακυβέρνηση, Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να υποστηρίζεται από το εθελοντικό κίνημα. Σημείωσε την ανάγκη θεσμικού πλαισίου πιστοποίησης των ΜΚΟ και την ανάγκη ύπαρξης Μητρώου στην Αυτοδιοίκηση για καταγραφή και άμεση αξιολόγηση της δράσης.
Του Σταύρου Μπένου ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία σε σχέση με το προς διαβούλευση θέμα. Ανέδειξε την ανάγκη θέσπισης ισχυρού θεσμικού πλαισίου καθώς και τη σοβαρότητα του θέματος της «υποδοχής» των εθελοντών. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο εθελοντισμός είναι ο σύμμαχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στις δυνάμεις συντήρησης που ανακόπτουν ή/και οπισθοδρομούν την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Του βουλευτή Τάκη Αντωνακόπουλου ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο εθελοντισμός αφορά την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Είπε χαρακτηριστικά ότι η Συμμετοχική Δημοκρατία συνεπάγεται εκδημοκρατισμό της συνείδησης, ενώ δεν νοείται κοινωνική ευεξία χωρίς συμμετοχική διαδικασία.
Του ευρωβουλευτή Πάνου Μπεγλίτη ο οποίος ανέφερε ότι το εθελοντικό κίνημα της χώρας υπολείπεται σε σχέση με τα άλλα κινήματα το διεθνή χώρο και υπάρχει ανάγκη σύγκρισής του σε σχέση με τα αντίστοιχα κινήματα στην Ε.Ε και στις ΗΠΑ. Ανέφερε την διασφάλιση της αυτονομίας αυτών των κινημάτων σε σχέση με την Κεντρική εξουσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στη συνέχεια, ένας μεγάλος αριθμός Δημάρχων μέσα από την προσωπική τους εμπειρία, μίλησαν για τις δυνατότητες αξιοποίηση της Εθελοντικής δράσης μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι κ.κ. Κάρλας (Δήμαρχος Σάμου), Μίχος (Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας Αττικής), Γκιόνογλου (Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Ημαθίας), Δανέλης (Δήμαρχος Χερσονήσου), κ.α. Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι παριστάμενοι εκπρόσωποι του ΙΣΤΑΜΕ, του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης, του Κάθε Μέρα Πολίτης και των προσκεκλημένων ΜΚΟ.
Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, και ανέδειξε ότι τα βασικότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι:
Διαφάνεια στην ενίσχυση των Εθελοντικών Οργανισμών και των ΜΚΟ και εκμετάλλευσή τους ως «δεξαμενές αλιείας ψήφων».
Απουσία θεσμικού πλαισίου.
Απουσία Εθελοντικών Οργανώσεων σε επίπεδο Δήμου.
Μεταβολή του «Δημαρχο-κεντρικού» συστήματος.
Οι σημαντικότερες προτάσεις που προέκυψαν σχετικά με το θέμα του Εθελοντισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν οι εξής:
Ενσωμάτωση στο κεντρικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ των θέσεων σχετικά με τον Εθελοντισμό.
Δημιουργία «εταιρικής σχέσης» κόμματος – ΜΚΟ.
Δημιουργία Μητρώου σε επίπεδο Δήμου.
Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τον Εθελοντισμό.
Εξωστρέφεια Τομέα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Η.Π.Α.
Ενσωμάτωση στα Δημαρχιακά και Νομαρχιακά προγράμματα θέσεων για τον Εθελοντισμό.
Πραγματοποίηση συναντήσεων σε επίπεδο Νομαρχιών για το Εθελοντικό Κίνημα.
Δημιουργία συστήματος υποδοχής και αξιοποίησης των Εθελοντών.
Σύσταση «Σωμάτων Αδιάφθορων Εθελοντών» σε χώρους αδιαφάνειας.
Καθιέρωση βραβείων ηθικής επιβράβευσης σε τοπικό επίπεδο.
Κλείνοντας η