Ο παραπάνω επιπλέον έλεγχος με αυτή την τεχνολογία, βελτιώνει σημαντικά την ασφάλεια του αίματος, ενώ διασφαλίζει τη Δημόσια Υγεία από την μετάδοση μολυσματικών νόσων με μετάγγιση, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις της επιτροπής αιμοδοσίας, του Κ.Ε.Σ.Υ.,
Στην προαναφερόμενη εγκύκλιο αναφέρεται επίσης πως το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να επεκτείνει καθολικά στη χώρα, την εφαρμογή ελέγχου του αίματος με τη μέθοδο ΝΑΤ (επιπλέον της μεθόδου screening tests), καταρχήν σε μονήρεις αιμοδοσίες, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του Ν.3402/2005 «Αναδιάρθρωση του συστήματος αιμοδοσίας και λοιπές διατάξεις»
Ωστόσο σε πρώτη φάση υπάρχει η ενημέρωση ότι το Υπουργείο, προσανατολίζεται στην δημιουργία Κέντρων Μοριακού Ελέγχου σε συγκεκριμένες Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, με χωροταξική κατανομή τέτοια που να καλύπτει το σύνολο των Περιφερειών της χώρας και τα οποία να εξυπηρετούν τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής με την επίκληση των εξής επιχειρημάτων: Του εξαιρετικά υψηλού κόστους της δαπάνης που συνεπάγεται ο εργαστηριακός εξοπλισμός εφαρμογής, της δυσκολίας εφαρμογής της μεθόδου λόγω του εξειδικευμένου προσωπικού που απαιτείται, αλλά και του επιχειρήματος πως η Τεχνική Μοριακού Ελέγχου αφορά υπηρεσίες αιμοδοσίας με ελάχιστο αριθμό μονάδων τις 50.000.
Σε αυτά τα επιχειρήματα στηρίχθηκε εξάλλου ο μέχρι σήμερα αποκλεισμός του Κέντρου Αιμοδοσίας Κέρκυρας. Σε αντιστάθμισμα υπήρξε η δέσμευση της άμεσης εξυπηρέτησης του Νομού από το αντίστοιχο Κέντρο του Νοσοκομείου Ιωαννίνων στο οποίο ήδη εφαρμόζεται η σχετική μέθοδος ελέγχου. Υπήρξαν διαβεβαιώσεις για ασφαλείς και ταχείες διαδικασίες μεταφοράς των δειγμάτων αίματος, από και προς τον τόπο ελέγχου ώστε να διασφαλισθούν, έστω και με αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο, ασφαλείς συνθήκες μετάγγισης και προστασία της Υγείας των πολιτών. Όσον αφορά δε την επιλογή των εταιρειών μεταφοράς των προς έλεγχο δειγμάτων, θα γίνονταν βάσει των κανόνων, όπως αυτοί ορίζονται από σχετικό ISO.
Στον παραπάνω προγραμματισμό όμως, δεν λήφθηκαν υπόψη οι δυσκολίες και οι αστάθμητοι παράγοντες που προκύπτουν για τις νησιωτικές περιοχές και εν προκειμένω για το Νομό Κέρκυρας, όπως οι καιρικές συνθήκες, η απόσταση του νησιού από την πόλη των Ιωαννίνων, ο σημαντικός αριθμός κατοίκων του Νομού Κέρκυρας, ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών του Νομού, και τέλος σχετικά και πλήρως αιτιολογημένα αιτήματα φορέων και υπηρεσιών του Νομού.
Επιπλέον, παρά την ύπαρξη σχετικών εξαγγελιών, δεσμεύσεων και κυρίως εγκυκλίων, ύστερα από σχεδόν πέντε μήνες, ακόμη δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από μέρους του υπουργείου, για την έναρξη της διαδικασίας αποστολής δειγμάτων αίματος από το Νομό της Κέρκυρας στο κοντινότερο Κέντρο Αιμοδοσίας των Ιωαννίνων, όπου εφαρμόζεται η σχετική μέθοδος.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Για ποιους λόγους δεν έχει ξεκινήσει η αποστολή δειγμάτων αίματος από το Νομό Κέρκυρας στο Κέντρο Αιμοδοσίας των Ιωαννίνων όπου εφαρμόζεται η συγκεκριμένη μέθοδος, επιτείνοντας την αγωνία των κατοίκων και δη των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων του Νομού, μέχρι σήμερα;
2. Πότε προτίθεστε να προχωρήσετε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων σας, αλλά και στην εφαρμογή των σχετικών εγκυκλίων και αποφάσεων για τον μοριακό έλεγχο δειγμάτων αίματος από το Νομό Κέρκυρας;
3. Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του Νομού Κέρκυρας, όπως αυτή προκύπτει από τα πληθυσμιακά του χαρακτηριστικά, την γεωγραφική του θέση, αλλά και τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών, προτίθεστε να επανεξετάσετε την θέση σας ώστε το Κέντρο Αιμοδοσίας του Νομού να αποκτήσει την αναγκαία υποδομή για την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου μοριακού ελέγχου του αίματος;»
Με αφορμή την κατάθεση της Ερώτησης, η κ. Γκερέκου έκανε την εξής δήλωση:
"Και σε αυτή την περίπτωση, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύεται πως περιορίζεται μόνο σε πλούσιες υποσχέσεις και εξαγγελίες, χωρίς όμως να υλοποιεί τίποτε. Και στην περίπτωση της εφαρμογής του Μοριακού Ελέγχου του Αίματος, για άλλη μια φορά εφαρμόστηκε η προσφιλής μα ταυτόχρονα γνωστή πλέον μέθοδος της «επικοινωνιακής» επίλυσης των θεμάτων. Είναι όντως αξιοθαύμαστη η ετοιμότητα που επιδεικνύουν οι Κυβερνητικοί παράγοντες σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει. Σε κάθε περίπτωση, σε κάθε ζήτημα το οποίο απασχολεί την Ελληνική κοινωνία, και το οποίο παίρνει διαστάσεις μέσω των Ελληνικών και άλλες φορές των διεθνών ΜΜΕ, αυτό αντιμετωπίζεται με βαρύγδουπες δηλώσεις. Καθησυχάζονται οι πολίτες, ενώ η κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη να το κρύβει «κάτω από το χαλί». Ωστόσο, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται μέχρι την επόμενη φορά που θα ξανα-απασχολήσει τους Έλληνες πολίτες και κατ’ επέκταση τα ΜΜΕ.
Ομοίως και στην περίπτωση του μοριακού ελέγχου του αίματος, υπήρξαν όλες εκείνες οι δημόσιες δηλώσεις, όλοι οι αναγκαίοι χειρισμοί, ώστε το πρόβλημα να φανεί πως βρίσκει τη λύση του. Δυστυχώς όμως για την Κυβέρνηση μα κυρίως για τους Έλληνες πολίτες, και εν προκειμένω για τους Κερκυραίους, ύστερα από πέντε ολόκληρους μήνες διαπιστώνεται πως τίποτε δεν έχει γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου το οποίο είχα εκδώσει στις 14-4-2006, έκανα γνωστό το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχα με στελέχη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, το οποίο αντιστοιχούσε στη διαβεβαίωση για την άμεση αποστολή δειγμάτων αίματος από το Νομό Κέρκυρας στο Κέντρο Μοριακού Ελέγχου στα Ιωάννινα, με την πλήρη εφαρμογή όλων των ενδεδειγμένων κανόνων ασφάλειας για τη μεταφοράς τους. Πέντε μήνες μετά λοιπόν, τα πράγματα παραμένουν ως είχαν, ενώ οι Κερκυραίοι πολίτες και κυρίως τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα, βιώνουν ακόμη την καθημερινή ανασφάλεια. Εξάλλου, κάθε πολίτης που ζει σε αυτή τη χώρα, κάθε Κερκυραίος πολίτης, έχει πολλά παραδείγματα να επικαλεστεί. Παραδείγματα που αποδεικνύουν περίτρανα πως η Κυβέρνηση αρέσκεται να δηλώνει πολλά, αλλά αδυνατεί να πράξει τα ελάχιστα. Έτσι ακριβώς όπως ισχύει και για την κατασκευή του Νέου Νοσοκομείο της Κέρκυρας".