Links Επικοινωνία
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SOS - LIVE EARTH
ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
GLOBAL PROGRESSIVE FORUM
UNICEF
UNAIDS
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
AIDS CAMPAIGN GPF
 

 

   
 
δελτία τύπου

Ερώτηση των Βουλευτών ΠΑΣΟΚ κ. Γκερέκου και κ. Λοβέρδου σχετικά με την πολιτική της Κυβέρνησης για τον Τουρισμό

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι Βουλευτές ΠΑΣΟΚ κ.κ. Άντζελα Γκερέκου και Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την πορεία του Τουρισμού στη χώρα μας στο άμεσο μέλλον.

11/10/2004

 

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι Βουλευτές ΠΑΣΟΚ κ.κ. Άντζελα Γκερέκου και Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την πορεία του Τουρισμού στη χώρα μας στο άμεσο μέλλον. Οι δύο Βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν από τον Υπουργό Τουρισμού, εάν υπάρχει γενικά κάποιο οργανωμένο πλάνο σχετικά με την εκμετάλλευση της μετα-Ολυμπιακής εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, ούτως ώστε να υπάρξουν άμεσα οφέλη για τον Τουρισμό στα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Τουρισμός, είναι γνωστά και πολύ σοβαρά. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι για πολλούς αποτελούσαν την “μεγάλη ευκαιρία ανάκαμψης”, δεν κατάφεραν να επαληθεύουν τις προσδοκίες αυτές. Η διεθνής συγκυρία, η αδυναμία αποτελεσματικού ελέγχου και συγκράτησης των τιμών της ελληνικής τουριστικής αγοράς αλλά και ο ολιγοπωλιακός έλεγχος της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς από ένα συγκεκριμένο, μικρό αριθμό πολυεθνικών tour operators, έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση αυτής της αρνητικής κατάστασης, για έναν από τους κρισιμότερους τομείς της οικονομίας της χώρας.

Τα μέχρι στιγμής - ελάχιστα - δείγματα της Κυβέρνησης στο θέμα του Τουρισμού, είναι τουλάχιστον ανησυχητικά. Η ανυπαρξία σχεδίου προώθησης και διάχυσης της τουριστικής (μικρής έστω) κίνησης των επισκεπτών των Ολυμπιακών Αγώνων, από την Αθήνα προς την περιφέρεια, στέρησε από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας (Αιγαίο, Ιόνιο, Χαλκιδική, κλπ) την ευκαιρία να ανακάμψουν, έστω και πρόσκαιρα. Από το άλλο μέρος, το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τον Τουρισμό, ήταν τελικά απλώς μια «διαδικαστική τακτοποίηση» της τυπικής ύπαρξης του Υπουργείου - και κατ' ουσία, ανακοίνωση του αποτελέσματος των ενδοκυβερνητικών «διαπραγματεύσεων» σχετικά με τις αρμοδιότητες και τα κονδύλια που θα διαθέτει ο Υπουργός Τουρισμού. Τη στιγμή που ολόκληρες περιοχές της περιφέρειας, οι οποίες κυριολεκτικά «εξαρτώνται» από τον τουρισμό, μαστίζονται από οικονομική κρίση (με σαφή παραδείγματα την Κέρκυρα και την Κρήτη), παρακολουθούμε την Κυβέρνηση εδώ και έξι μήνες, να δυσκολεύεται να ολοκληρώσει ακόμη και τις τυπικές διαδικασίες ίδρυσης, του νέου της Υπουργείου - ακυρώνοντας στην πράξη, τα όποια θετικά στοιχεία είχε προεκλογικά η εξαγγελία αυτή. Εκείνο το οποίο έως τώρα δεν είδαμε να κατατίθεται, ούτε καν να συζητείται πλέον, είναι οι πραγματικές και ουσιαστικές προτάσεις - εάν αυτές υπάρχουν - σχετικά με την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την αύξηση της κίνησης των επισκεπτών στη χώρα μας κι αυτό είναι ένα πρόβλημα άμεσο και επείγον.

Μια εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία, αποτελεί το θέμα της μετα-ολυμπιακής εκμετάλλευσης της τουριστικής εικόνας της χώρας μας, προς το εξωτερικό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα έργα υποδομής που απαιτούνται για τη διεξαγωγή τους, αποτέλεσαν τη «χρυσή ευκαιρία» για τη μεταμόρφωση της εικόνας άλλων πόλεων, που είχαν επίσης αναλάβει τη διεξαγωγή τους πριν την Αθήνα. Γνωστό σε όλους άλλωστε, είναι το παράδειγμα της Βαρκελώνης. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είχε ήδη καταρτίσει σχέδιο μετα-ολυμπιακής εκμετάλλευσης, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη του συνεδριακού, του αθλητικού και του πολιτιστικού τουρισμού και στοχεύοντας στην πλήρη αξιοποίηση της θετικής επικοινωνιακής υπεραξίας, που θα είχε ήδη η εικόνα της χώρας μας, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αντιθέτως, η Κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι δεν έχει καν στην αντζέντα της το ουσιαστικό αυτό θέμα, ασχολούμενη ακόμη με ζητήματα κατανομής αρμοδιοτήτων και κονδυλίων, μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών της. Απόδειξη της αλήθειας του ανωτέρω λόγου, αποτελεί η ελλειπής φύλαξη και προστασία της μετα-ολυμπιακής περιουσίας του ελληνικού λαού, την οποία άλλωστε και η ίδια η Κυβέρνηση παραδέχθηκε κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Κατά την κοινή λογική, η προστασία και φύλαξη των εγκαταστάσεων αυτών αποτελεί προϋπόθεση της αξιοποίησής τους (π.χ. για σκοπούς αθλητικού, συνεδριακού τουρισμού κ.ο.κ)

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού, ως προς τη μεταολυμπιακή, τουριστική εκμετάλλευση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, και αν ναι, ποια είναι αυτή ακριβώς; Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες, έχουν προγραμματισθεί να γίνουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και ποιος είναι ο ορατός και μετρήσιμος στόχος τους; Περιλαμβάνονται οι τουριστικοί προορισμοί της περιφέρειας στο σχεδιασμό αυτό, και αν ναι, με ποιο ακριβώς τρόπο θα ωφεληθούν; Και σε τελική ανάλυση, ποιες είναι ακριβώς οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Τουρισμού, ποιες συναρμοδιότητες ασκεί ο Υπουργός Τουρισμού, με ποια άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, πόσες συσκέψεις των συναρμοδίων έχουν γίνει έως τώρα και τι αποφάσεις έχουν ληφθεί;

2) Θα κατατεθούν κάποια στιγμή - και αν ναι, πότε ακριβώς - συγκεκριμένες και ουσιαστικές προτάσεις σχετικά με την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας; Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την αντίδραση της χώρας μας, στον έντονο τουριστικό ανταγωνισμό των υπολοίπων μεσογειακών κρατών; Υπάρχουν προτάσεις για την ανάπτυξη των μορφών εναλλακτικού τουρισμού στη χώρα μας, και αν ναι, ποιες είναι αυτές; Υπάρχουν - και αν υπάρχουν, ποιες είναι ακριβώς - οι σκέψεις σας σχετικά με τον πολιτιστικό, ιατρικό, αθλητικό, θεματικό και συνεδριακό τουρισμό;»