Επερώτηση για τη μείωση των Κέντρων Μοριακού Ελέγχου Αίματος

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Μετατροπή της ερώτησης αρ. 5347/20-12-2012 σε επερώτηση»

Στην απάντηση με αρ. 123173/15-1-2013 της υφυπουργού Υγείας σε ερώτηση της κας Γκερέκου (αρ. 5347/20-12-2012) παρατίθενται οι θέσεις του Υπουργείου υπέρ της συγκεντροποίησης του ελέγχου αίματος, της εκτιμώμενης μείωσης του κόστους, της επάρκειας των μεταφορικών αναγκών. Εκτός του γεγονότος ότι δεν απαντώνται συγκεκριμένα ερωτήματα όπως τα δεδομένα που υπαγόρευσαν τη μείωση του αριθμού των κέντρων, και η διασφάλιση της επαρκούς στελέχωσής τους, από το απαντητικό κείμενο του Υπουργείου προκύπτουν ορισμένες παρατηρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις «πολλαπλές εισηγήσεις» που συνηγορούν υπέρ του συγκεντρωτισμού των διενεργούμενων ελέγχων εξακολουθεί να μην αποσαφηνίζεται εάν ελήφθη υπόψη η εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής Αιμοδοσίας εν όψει του νέου διαγωνισμού περί διατήρησης των εννέα κέντρων και συγκέντρωσης του ορολογικού ελέγχου σε αυτά και, σε κάθε περίπτωση, προκύπτει ότι δεν αποδόθηκε η δέουσα βαρύτητα στην άποψη του θεσμικού γνωμοδοτικού όργανο για θέματα αιμοδοσίας και μεταγγισιοθεραπείας. Σημειώνεται δε ότι σύμφωνα με μελέτη του ΕΚΕΑ το 2008 επελέγησαν εννέα κέντρα μοριακού ελέγχου ως τον ελάχιστο αριθμό που εξασφαλίζει αφ’ ενός τη συγκεντροποίηση του ελέγχου και αφ’ ετέρου την απρόσκοπτη λειτουργία του λαμβανομένων υπόψη και των γεωφυσικών και γεωπολιτικών δεδομένων της χώρας.

Σχετικά με την αναφορά σε «ακόμα πιο συγκεντρωτικούς ελέγχους» για τον ιό του Δυτικού Νείλου σε 3 κέντρα ελέγχου σημειώνεται ότι αυτοί αφορούσαν συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όπου σημειώθηκαν κρούσματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αφορούσαν μόλις το 10% των συνολικών μονάδων αίματος, στοιχεία που αιτιολογούν την επιλογή μόλις 3 κέντρων. Η δε εκτιμώμενη μείωση του κόστους δεν είναι ουσιαστική στο βαθμό που ο αριθμός των αντιδραστηρίων παραμένει ο ίδιος και ανταποκρίνεται στην ανάγκη ελέγχου των 650.000 μονάδων αίματος ετησίως.

Αναφορικά, τέλος, με την κάλυψη των μεταφορικών αναγκών της αιμοδοσίας μέσω του επικείμενου διαγωνισμού μεταφοράς με πιστοποιημένες συσκευασίες δε διευκρινίζεται εάν η μεταφορά θα πληροί τις διεθνείς οδηγίες και τις οδηγίες της Ε.Ε. για την ασφάλεια του αίματος.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Βάσει ποιας μελέτης ή ποιων δεδομένων, τεχνικών και επιστημονικών αποφασίστηκε η περαιτέρω συγκεντροποίηση του μοριακού ελέγχου αίματος,

- Με δεδομένη τη μείωση των κέντρων μοριακού ελέγχου με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διάθεση των μονάδων αίματος και δη στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς,

- Ποιο είναι το εκτιμώμενο κόστος ανά μονάδα αίματος μετά την συγκεντροποίηση της δομής.

About these ads

Comments Off

Filed under Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Δεν επιτρέπονται σχόλια.