Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με την τροποποίηση όρων διαγωνισμού για την ακτοπλοϊκή γραμμή “Κέρκυρας – Διαποντίων”

Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου

ΘΕΜΑ:  «Τροποποίηση όρων διαγωνισμού για την ακτοπλοϊκή γραμμή ‘’Κέρκυρας – Διαποντίων’’»

Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των Διαποντίων Νήσων (νήσων Ερείκουσας, Μαθρακιού, Οθωνών) με την Κέρκυρα εξυπηρετείται επί δεκαετίες κυρίως με τη γραμμή Κέρκυρας – Διαποντίων Νήσων και μέσω ενός οχηματαγωγού Ε.Γ./Ο.Γ. Το πλοίο αυτό, ωστόσο, δεν έχει τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων φορτηγών, δομικών μηχανημάτων καθώς και πρώτων υλών, αγροτικών προϊόντων και καυσίμων σε επαρκείς ποσότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή  παρακώλυση των εμπορικών, οικοδομικών και άλλων δραστηριοτήτων λόγω του υπέρογκου κόστος μεταφοράς των πρώτων υλών, όπως αυτό προκύπτει, είτε από τη ναύλωση πορθμείου, είτε από την υπερτιμολόγηση των μεταφορικών ναύλων από την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τη γραμμή. Η δε χωρητικότητα του πλοίου δεν επαρκεί για τη μεταφορά αυτοκινήτων τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτρέποντας έτσι τη μετακίνηση και τη διαμονή τουριστών στα νησιά αυτά.

Εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών στα Διαπόντια ζητούν να δρομολογηθεί στη γραμμή «Κέρκυρας Διαποντίων Νήσων» και πορθμείο «ανοικτού τύπου» το οποίο θα εκτελεί συγκεκριμένο αριθμό δρομολογίων, τόσο τους θερινούς όσο και τους υπόλοιπους μήνες. Με τη δρομολόγηση ενός τέτοιου τύπου πλοίου εκτιμάται ότι θα διασφαλισθεί η απρόσκοπτη μεταφορά επιβατών, εμπορευμάτων, οχημάτων, υλικών και καυσίμων και ότι θα ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός λόγω κατάργησης του υφιστάμενου μονοπωλίου. Υπολογίζεται επίσης ότι με τις αλλαγές αυτές θα μειωθεί – έστω οριακά –  το συνολικό κόστος λειτουργίας για τις δύο άγονες γραμμές. Αναλυτική ενημέρωση για την ισχύουσα κατάσταση και πλήρη τεκμηρίωση των προτεινόμενων αλλαγών έχει αποσταλεί ήδη στο γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου από κατοίκους και εκπροσώπους συλλογικών φορέων των Διαποντίων Νήσων.

Προκειμένου να καταστούν, ωστόσο, υλοποιήσιμες οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στη δρομολόγηση πλοίου και τον προγραμματισμό των δρομολογίων απαιτείται τροποποίηση των όρων του επικείμενου διαγωνισμού για την άγονη γραμμή «Κέρκυρας – Διαποντίων Νήσων».

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-    Εάν έχει λάβει υπόψη τη σχετική πρόταση των τοπικών φορέων των Διαποντίων και ποια η θέση του για τις προτεινόμενες αλλαγές,
–    Εάν προτίθεται να προβεί σε τροποποίηση των όρων του επικείμενου διαγωνισμού για την άγονη γραμμή «Κέρκυρας – Διαποντίων Νήσων ώστε να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη μεταφορά οχημάτων, υλικών και πρώτων υλών με εύλογο κόστος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ εδώ

About these ads

Comments Off

Filed under Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Δεν επιτρέπονται σχόλια.