Υπέρ μιας συνολικής λύσης για τη συγκοινωνία με τα Διαπόντια ο Βαρβιτσιώτης

Δε συζητά, ωστόσο, δρομολόγηση πλοίου ανοικτού τύπου από την Κέρκυρα

Μόνο μια συνολική επανεξέταση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων στην περιοχή θα μπορούσε να βελτιώσει τη σύνδεση με τα Διαπόντια Νησιά, δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Α. Γκερέκου στη Βουλή.

Η βουλευτής Κερκύρας πρότεινε την ανάκληση του τρέχοντος διαγωνισμού και την τροποποίηση των όρων του ώστε να δρομολογηθεί πλοίο ανοικτού τύπου στη γραμμή Κέρκυρας – Διαποντίων Νήσων. Μέχρι την έγκριση των νέων όρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε, όπως ανέφερε, να παραταθεί η ισχύουσα σύμβαση ώστε να μην διακοπεί η σύνδεση των νησιών. Τόνισε επίσης ότι με το σημερινό καθεστώς η μεταφορά φορτηγών, εξοπλισμού και πρώτων υλών από την Κέρκυρα στα Διαπόντια αποβαίνει οικονομικά δυσβάστακτη για κατοίκους και επιχειρηματίες, είτε λόγω υπερτιμολόγησης των μεταφορών μέσω του  οχηματαγωγού, είτε γιατί χρειάζεται να ναυλωθεί πορθμείο ειδικά για το σκοπό αυτό.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι βάσει των στοιχείων που διαθέτει η ζήτηση δεν δικαιολογεί τη δρομολόγηση μεγαλύτερου πλοίου καθώς και ότι ένα πλοίο ανοικτού τύπου δεν μπορεί να εκτελεί δρομολόγια σε χαρακτηρισμένες ως «ανοιχτές θάλασσες», παρά μόνο από λιμάνια αφετηρίας της Β. Κέρκυρας και για συγκεκριμένα δρομολόγια. Για το λόγο αυτό εκτίμησε ότι η ένταξη άλλου τύπου πλοίου σε άλλα δρομολόγια είναι αντικείμενο μιας συνολικής λύσης, που δεν μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο του τρέχοντος διαγωνισμού, παρά μόνο εάν δεν υπάρξει ενδιαφερόμενος ώστε στη συνέχεια να εξεταστεί μια απ’ ευθείας ανάθεση δημόσιας υπηρεσίας. Δήλωσε, ωστόσο, τη διάθεση του Υπουργείου να εξετάσει από κοινούς με τους τοπικούς φορείς την προσφορότερη λύση στη βάση συγκεκριμένης πρότασης, αναφερόμενος μεν σε αλλαγή των όρων της προκήρυξης, δίχως να προσδιορίσει το χρόνο.

«Η αδυναμία να δοθεί λύση στο συγκοινωνιακό πρόβλημα των Διαποντίων δείχνει πόσο έχει στοιχίσει η έλλειψη κατάλληλων λιμενικών υποδομών στα νησιά αυτά. Επείγει, επομένως, να γίνει πράξη η εξαγγελία του κου Υπουργού για την ένταξη των λιμένων αυτών στον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας ώστε να αποκτήσουν φορέα διαχείρισης και να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν τα έργα αναβάθμισής τους», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης η κα Α. Γκερέκου.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ: ΕΠΙΚΑΙΡΗ_ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ_ΣΥΝΔΕΣΗ_ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ

About these ads

Comments Off

Filed under Δελτία Τύπου, Κέρκυρα

Δεν επιτρέπονται σχόλια.