Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με νέα εκκαθάριση του ΕΕΤΑ για περιοχές του Δ. Κέρκυρας

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:  «Νέα εκκαθάριση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων για περιοχές του Δ. Κέρκυρας»

Με την υποπαράγραφο Α.7 του πρώτου άρθρου του νόμου 4152/13 θεσμοθετείται Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ακινήτων οποιασδήποτε μορφής. Σύμφωνα με την περίπτωση (5) της παραπάνω υποπαραγράφου για τον υπολογισμό του ΕΕΤΑ λαμβάνονται υπόψη το εμβαδό της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτά αναγράφονται στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και σύμφωνα με τα οποία υπολογίζεται το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας κατά την 1η Μαΐου 2013. Με την ίδια διάταξη προβλέπεται η υποχρέωση των δήμων όλης της χώρας να ελέγξουν εάν στις καταστάσεις που αποστέλλονται στο ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνονται τα τετραγωνικά μέτρα κάθε ακινήτου και εάν αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και, σε περίπτωση λάθους, να προβούν σε διόρθωσή τους με την αποστολή νέων στοιχείων στο ΔΕΔΔΗΕ μέχρι την 31η Μαΐου του 2013.

Στην περίπτωση του Δήμου Κέρκυρας, με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου (αρ. 17-549/20-12-2012) το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας σε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα/κτίσματα εντός ή εκτός οικισμού ανά ΔΕ ή ΤΕ των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Κέρκυρας ορίστηκε στα 350€/τ.μ. (με εξαίρεση τα ΔΔ του παλαιού Δήμου Κέρκυρας) και με συντελεστή για όλες ανεξαιρέτως τις ΔΕ σε 0,35%ο. Όπως προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου Κέρκυρας, η παραπάνω απόφαση εστάλη (διαβιβαστικό αρ. 724/4-1-2013) στη ΔΕΗ (Δ/νση Περιοχής Κέρκυρας). Αφού διαπιστώθηκε τηλεφωνικώς στις αρχές Ιουνίου του 2013 η αναρμοδιότητα της τελευταίας για το θέμα, το έγγραφο με τις καθορισθείσες τιμές ανά ζώνη (αρ. 51743/14-6-2013) εστάλη στη ΔΕΔΔΗΕ (Δ/νση Περιοχής Κέρκυρας) και εκτός της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2013 που ορίζει η σχετική διάταξη του Ν.4152/2013. Το έγγραφο αυτό επιστράφηκε από τη ΔΕΔΔΗΕ (Δ/νση Περιφέρειας Πελοποννήσου-Ηπείρου-Περιοχή Κέρκυρας) προφανώς λόγω αναρμοδιότητάς της να αποδεχθεί εκπρόθεσμα τη σχετική κατάσταση.

Συνέπεια των παραπάνω ήταν το Ενιαίο Έκτακτο Τέλος των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων στο Δήμο Κέρκυρας για τα οποία δεν αναγράφονται οι σωστές τιμές ζώνης στη βάση πληροφοριών του ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζεται με σημαντικά υψηλότερο συντελεστή ανά τετραγωνικό μέτρο σε σύγκριση με τον ισχύοντα για τα έτη 2011 και 2012 σταθερό συντελεστή. Σύμφωνα με την περίπτωση (5) της υποπαραγράφου Α.7 του πρώτου άρθρου του νόμου 4152/13 εάν με υπαιτιότητα των δήμων έχουν αποσταλεί στο ΔΕΔΔΗΕ ανακριβή στοιχεία, με αποτέλεσμα την επιβολή μεγαλύτερου ποσού ΕΕΤΑ από το πράγματι οφειλόμενο, όπως ισχύει στην περίπτωση του Δήμου Κέρκυρας όπου τα ακριβή στοιχεία υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα, διενεργείται νέα εκκαθάριση του ΕΕΤΑ.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-    Εάν προτίθεται να εφαρμόσει στην περίπτωση του Δήμου Κέρκυρας τη σχετική διάταξη της υποπαραγράφου Α.7 του πρώτου άρθρου του νόμου 4152/13 με την οποία διενεργείται νέα εκκαθάριση του ΕΕΤΑ όταν με υπαιτιότητα των δήμων έχουν αποσταλεί στο ΔΕΔΔΗΕ ανακριβή στοιχεία βάσει των οποίων προκύπτει αυξημένο ΕΕΤΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΔΤ_ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ_ΕΕΤΑ-ΚΕΡΚΥΡΑ

About these ads

Comments Off

Filed under Κέρκυρα, Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Δεν επιτρέπονται σχόλια.