Ομιλία στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ενεργειακή διαφοροποίηση και την ενεργειακή φτώχεια

Dear members of the Assembly,

It is a great honor for me to be here, as a new member of the Greek delegation in the Parliamentary Assembly of the Council of Europe. It is also a challenge which I will attempt to meet with all my efforts.

Please allow me to continue my speech in my mother tongue which I tend to use in any given occasion abroad. After all, it is a language which has exerted major influence on European languages.

Θα εστιάσω στη δυνατότητα διαφοροποίησης του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Για έναν ενεργειακό σχεδιασμό που στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενη ενέργεια και τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ μελετήθηκαν τρία σενάρια:

Το πρώτο υπέθετε τη διατήρηση των υφιστάμενων πολιτικών για την ενέργεια και το περιβάλλον. Η προοπτική αυτή οδηγεί σε περιορισμένη μείωση των εκπομπών CO2 έως το 2050 και έχει μέτρια αποτελέσματα στη διείσδυση ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Αντ’ αυτού, επιλέχθηκε ο συνδυασμός των δύο άλλων σεναρίων. Σε αυτά κυριαρχεί η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας και επιτυγχάνεται μεγάλη μείωση των εκπομπών CO2, κατά 60% με 70% σε σχέση με το 2005. Παράλληλα, μειώνεται η εισαγόμενη ενέργεια και περιορίζεται η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Ένας τέτοιος σχεδιασμός προϋποθέτει επενδύσεις σε τεχνολογικές αλλαγές. Αναδύεται, έτσι, μια ευκαιρία ανάπτυξης διαφόρων οικονομικών κλάδων, από το εμπόριο και τις κατασκευές, μέχρι τη βιομηχανία κατασκευής εξοπλισμού και την τεχνολογία υλικών για ΑΠΕ.

Με τη διαφοροποίηση του ελληνικού ενεργειακού συστήματος εκτιμάται ότι ο τελικός καταναλωτής θα προστατευθεί από την αστάθμητη διακύμανση του κόστους των εισαγόμενων καυσίμων. Επίσης θα μπορεί να επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των σχετικών δαπανών.

Επί του παρόντος, η ελληνική Κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει μια μορφή ενεργειακής φτώχειας που τον τελευταίο χρόνο εντάθηκε σημαντικά, ως αποτέλεσμα της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής: την αδυναμία πολλών νοικοκυριών να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που αποφάσισε να παράσχει μειωμένο τιμολόγιο με εισοδηματικά κριτήρια στο 15% – 20% του πληθυσμού.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή βέλτιστη πρακτική σε ένα ζήτημα που βρίσκεται ψηλά και στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.. Και η διαφοροποίηση της ενέργειας μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, αρκεί να προσδιορίσουμε τις πολλές, διαφορετικές διαστάσεις της τελευταίας.

About these ads

Comments Off

Filed under Ομιλίες

Δεν επιτρέπονται σχόλια.